Frontriem in the picture: pimp je paard

De frontriem: een van de paardensportartikelen waarvan het assortiment de laatste jaren enorm gegroeid is. Was ooit de frontriem niets meer dan een riempje om je hoofdstel goed op z’n plaats te houden, nu is dit onderdeel vaak een echte eyecatcher voor je paard. Eigenlijk een leuke manier om voor niet al te veel geld te variëren in het uiterlijk van je paard. Weer eens iets anders dan een nieuw dekje en ook leuk als verjaardagskadootje. Het enorme assortiment frontriemen maakt het nog moeilijk kiezen: ga je voor de wave, de v-vorm, de druppel of een mooie rechte versierde frontriem?

wave frontriem bij Edward Gal

Wave frontriem bij Edward Gal

Wave frontriem

Een frontriem in wave-vorm is een veelgeziene vorm. Kijk op een wedstrijd rond en je ziet ze voorbijkomen. Liep een frontriem ooit recht van oor tot oor, de wave -de naam zegt het al- is een soort omlaaghangend golfje. De wave geeft het paardenhoofd een sierlijkere uitdrukking, maar past -in mijn ogen- minder bij een wat groffer hoofd: daar kan hij een wat sombere uitstraling geven. Er zijn waves die nauwelijks ‘hangen’ tot die met een enorme golf, en van alles ertussenin.

De wave frontriem is er in allerlei variaties: met gekleurde steentjes, metalen steentjes, of kristallen/strass steentjes in 1 of 2 rijen voor het al jaren populaire bling-bling effect. Ook een opvallende is de gesplitste wave.

 

frontriem parel wave

Rider Pro Parel: leer met parels en strass

frontriem Ferrara wave

Rossner Ferrara: lakleer met parels en strass

frontriem harryshorse wave twin

HH Twins Color: strass en gekleurde steentjes, met bijpassende armband voor de ruiter!

 


V-vorm frontriem

frontriem v-vorm bij dressuurpaard
De frontriem in v-vorm lijkt veel op de wave, maar heeft een scherp puntje in het midden van de riem. Ook deze vorm is er in enkele of gedeelde versie, en ook weer vaak versierd met glimmertjes. Wat opvallender nog zijn V’s waar je enkel de steentjes ziet, niet het leer. Het is maar net hoeveel glim je wilt!

 

frontriem pagony lyon v-vorm

Pagony Lyon: kleine V met koperinleg

frontriem pagony yerres v-vorm

Pagony Yerres: gedeelde V met strass

frontriem pagony silon v-vorm

Pagony Silon: kleine V leer met strass

 

Frontriem van kettinkje

Een mooie frontriem voor een fijn paardenhoofd, zoals een Arabier of KWPN met flink wat volbloed vind ik het kettinkje. Toch worden die niet veel meer verkocht. Deze frontriem heeft als nadeel dat hij gauw tegen voorhoofd slaat bij flinke bewegingen zoals springen of galop.

Rechte versierde frontriem

Mooi, versierd maar niet té opvallend is de rechte versierde frontriem. Ook hierin is veel keus: strass, parels, combinaties, gekleurde steentjes.

frontriem Sissi zwart-grijs

Sissi strass in zwart, grijs en wit

frontriem HH Twins recht

HH strass, met bijpassende armband!

frontriem Rossner Ibiza recht

strass op leer, mooi fijn, in blauw/groen/rood

 

Druppelvorm frontriem

Een leuke variatie op de wave, eigenlijk een combinatie met de V-vorm is de druppel. In het puntje van de druppel zit vaak een steentje. Ook weer een sierlijke frontriem, die wat ook bij wat zwaardere hoofden mooi past. Het assortiment is wat minder uitgebreid in deze variatie, en steeds minder winkels verkopen ze nog.

Wie heeft de meeste keus aan frontriemen?

Bekende paardensportwinkel Divoza biedt met bijna 50 frontriemen een flink assortiment aan in vooral de genoemde variaties.

reacties

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.