Fijne stalschep: groot en lichtgewicht

fijne grote en lichtgewicht stalschepMet je paard aan huis of op een doe-het-zelf stal gebruik je ‘em elke dag: de stalschep. Want jouw mestfabriek-op-vier-benen produceert de hele dag door poep. Maar wat is nou een fijne schep? Die het werk zo licht mogelijk maakt en zo je rug spaart? Ik heb mijn ideale schep wel gevonden, en voor een mooi prijsje!

Licht in gewicht door aluminium

Een schep is een schep, zou je denken. Maar niets is minder waar, is mijn ervaring. Als je zelf je paardenbox uitmest en je stal schoonhoudt dan is het zaak gereedschap te gebruiken dat zo licht en makkelijk mogelijk werkt. Je rug heeft het best zwaar te verduren, zeker als je ook nog rijdt. Immers: maakt je paard zich sterk of ontspant hij zijn rug niet, dan voel jij dat weer in je rug.

De schep die ik kocht is ondanks de grootte toch licht in gewicht, vanwege het aluminium materiaal. Ook de hoek waarop de schep aan de steel zit is van belang, klopt die niet dan buk je vaak wat voorover om rommel op je schep te vegen en dat belast je rug weer extra. Ik had eens zo’n schep en dat was niet fijn. Bij deze schep is dat dik in orde. De lengte van de steel en het stevige hout/metalen handvat werken bovendien prettig.

mest opvegen met fijne grote en lichtgewicht aluminium stalschepBreed, diep en randen

Deze stalschep, ook wel graanschop, ballastschep of zaagselschep genoemd, heeft een groot blad. Als je hem zo ziet zou je denken ‘wat een groot log ding’. Maar de grootte werkt super prettig: er kan veel mest op. Door de opstaande randen rolt het niet gauw van je schep af.

De slijtstrip zorgt ervoor je ook fijne rommel kunt opvegen, ook als de schep al wat jaartjes oud is, want hij krijgt door slijtage geen kartelrand. Zo kun Mijn vorige schep ging wel zes jaar mee, totdat de steel brak op de aanzet op het blad. Ik kocht indertijd een extra losse slijtstrip, die nog steeds ongebruikt in m’n stalkist ligt. De originele slijtstrip bleef keurig recht, wat voor niet-veegklusje ik er al die jaren ook mee deed.

Goedkoop en snel in huis

Tot slot: met een prijs van onder de 35 euro is deze stalschep ronduit goedkoop. Ik deed een rondje langs lokale winkels: agrarische speciaalzaak, groot tuincentrum en bouwmarkt, want acute protesten van mijn rug zeiden: die schep moet er snel komen. Een even grote schep ging me daar echter 65 euro kosten en een kleinere was nog altijd duurder. De bestelling bij Divoza was in twee dagen binnen. Rug, portemonnee en ik blij!

reacties

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.