Zebrastrepen tegen steekvliegen en dazen

Zie jij de laatste tijd ook meer zebra’s en minder paarden? Dan mankeer je niks aan je ogen: de strepen op deze tot zebra vermomde paarden verjagen ècht steekvliegen, horzels en dazen. Hoe komt dat, en hoe geef je jouw paard zebrastrepen?

Zebradeken op paardWaarom zebrastrepen?

Steeds meer hoor je positieve verhalen over paardeneigenaren die de zebrastrepen in de strijd gooien. Vooral dazen maken het paardenleven in de zomer tot een plaag. Lekker in de wei wordt je paard belaagd en vindt geen rust. Het grootste risico is dat je paard gek wordt van de prikbeesten, gaat rennen om ze kwijt te raken en in paniek door het draad loopt. Of zo bezweet raakt dat de beestjes dan pas echt massaal de aanval inzetten. Ik maakte dat zelf een keer mee met mijn paard: geen pretje, gelukkig was ik in de buurt. Maar ook tijdens een buitenrit kunnen dazen en steekvliegen het plezier flink vergallen: geen ontspannen ritje. In veel gebieden in Nederland, zoals de oostelijke en zuidelijk provincies valt er soms niet meer te rijden op hete zomerdagen. Rijden veroorzaakt zweet, dat dazen aantrekt.

Onderzoek: donkere vacht, lichte vacht en strepen

Een onderzoek van Zweedse en Hongaarse onderzoekers wees uit dat de strepen van zebra’s ziekteverspreidende insecten zoals dazen en horzels verjagen. De lichtreflectie is minder aantrekkelijk dan op een effen dier. Bordjes met insectenlijm besmeerd gaven heel verschillende effecten:

  • donker bord: veel insecten
  • licht bord: weinig insecten
  • gestreept bord: de minste insecten

Zelf je paard zebrastrepen gevenZelf zebrastrepen op je paard maken

Ok, strepen zijn dus wat we nodig hebben. Maar hoe? Er zijn paardeneigenaren die zelf aan de gang gaan, bijvoorbeeld met stroken wit laken in de manen, wat een goed resultaat gaf. Ook worden er strepen gezet met aangelengde bloem, plakkaatverf of stoepkrijt. Nou maakt stoepkrijt je paard nogal dof maar is het na een rolbeurt ook alweer weg en bloem is moeilijk te verwijderen: lastig met een wedstrijd op komst.

Zebraspray of stick

Je maakt zelf makkelijk strepen op je paard met een zebraspray of stick.

Let bij de zebrasprays/sticks op de hoeveelheid van de bus. De Waldhausen zebraspray van rond de 15 euro bevat 300 ml, de RaideX sticks die half zo duur zijn bevatten maar 60 ml en zijn dus relatief veel duurder. De spray bevat ‘natuurlijke kleurpigmenten en 20% Fly control’ dus ook nog een insectenwerend goedje. Voor lichtere paarden zijn er ook donkere sticks of sprays te koop.

 Zebradekens

Inmiddels vind je ’s zomers in de paardenwinkels ook de zebra-uitrijdekens en zebra-zomerdekens. Dekens met twee insectenbestrijdende effecten: de deken beschermt de huid, de strepen verjagen ze nog extra. Geen overbodige luxe die strepen, want dazen kunnen prima door stof heen prikken. Dat merk je zelf ook: ze prikken gewoon dwars door je rijbroek of shirtje heen. Gemene dagenlang jeukende bulten zijn het gevolg.

Zebra uitrijdeken Bucas

Zebra uitrijdeken Bucas

Zebra deken Pagony

Zebra deken Pagony

 

Bekijks en commentaar

Tja, ook al zie je steeds vaker zebradekens en -strepen op stallen en in paardenweilanden, toch kun je best nog wat bekijks en commentaar verwachten ‘heb je een zebra gekocht’? Als het maar werkt, moet je maar denken. Of maak het verder nog af met een zebrahalster en een zebra-vliegenmasker. Als je dan toch bezig bent…

Heeft jouw paard al zebrastrepen en helpt het tegen de insecten? Laat het weten!

 

[display_multi store=”7″]

 

Bronnen:

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3627063/2014/04/02/Antwoord-op-de-vraag-waarom-zebra-strepen-heeft.dhtml

Last van dazen? Zebrastrepen lijken te helpen

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=120&t=1728409 – foto riette

 

 

reacties

Comments

  1. Door Sarah

    Beantwoorden

    • Beantwoorden

Wat vind jij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.