Hoe kom ik met mijn paard de winter door?

De combi ‘winter’ en ‘eigen paard’ is niet ideaal. Zeker voor de paardeneigenaar die in de buitenbak of buiten in de natuur rijdt is het weer van het grootste belang. En zijn KNMI en Buienradar dagelijkse bronnen. Immers: wie houdt er van een nat (ruiter)pak tijdens het rijden? Ik niet! Gure, harde wind en natuurlijk de Hollandse regen zijn vaak spelbrekers in je paardrijplannen. Hoe kom je nou het beste de winter door met je eigen paard?

paardrijden in de winterWarme kleding motiveert

Ook al heeft menig paardeneigenaar het financieel niet zo breed, toch zul je er niet aan ontkomen om wat geld uit te geven aan goede winterkleding. Een goede jas is gewoon noodzaak, want een winter proberen door te komen met een dikke fleece plus bodywarmer: neem van mij aan, da’s niet genoeg. Been there, done that, werkt niet. De gure winterwind vindt elk kiertje om doorheen te waaien. Zonder goede jas is het op gure dagen nog moeilijker jezelf de deur uit te schoppen om naar je paard te gaan. En waterdicht of op z’n minst waterafstotend is een must.

Nog wat aanraders:

  • warme handschoenen in diverse variëteiten:
    – om stalwerk mee te doen: meerdere exemplaren want natte handschoenen geven ijshanden, en
    – om mee te rijden: de one-size-fits-all goedkope magic gloves handschoenen zijn mijn favoriet;
  • warme rijbroeken, de ouderwetse ribrijbroek vind ik lekker warm en gaat vele winters mee, maar ik moet altijd weer even aan de dikte wennen met rijden;
  • thermohemd onder je kleding zorgt dat je nooit door en door koud wordt: kan wat prijzig zijn maar is een topinvestering voor jarenlang gebruik;
  • oorwarmers aan je cap verwarmen ook dat stukje wat je cap niet bedekt.

Uitrijdeken tegen bokkesprongen

“Ik heb het koud, dus mijn paard ook”, zo werkt het dus niet. Een paard heeft een vacht, een mens niet -helaas, denk ik weleens-.  Nou scheelt een wintervacht natuurlijk wel met een paardenvacht die zo dun mogelijk is gehouden door je tomeloze inzet van paardendekens, zo vanaf september tot aan april. Een paardendekentijd die elke winter weer eindeloos lijkt te duren, tot aan dat moment dat je denkt: dat was de winter weer, de hele zooi kan in de was en weer naar zolder. Altijd weer een fijn moment!

Maar goed, zover zijn we dus nog niet, het is koud en je trekt de dekens van je paard terwijl buiten de wind giert. Met een bloot paard naar buiten, dat kan een te grote overgang zijn. Gelukkig zijn daar de uitrijdekens voor bedacht. Ideale dingen, die naast warme rugspieren voor je paard ook jou iets geven: wat gemoedsrust dat je paard net wat minder fris is en jou wat minder schrikeffecten zal bezorgen. Suggestie of niet, in beide gevallen fijn.

Wat heeft een goede uitrijdeken:

  • beenuitsparing: waar je been ligt is de deken uitgesneden zodat je beenhulpen doorkomen
  • zadeluitsparing zodat je de deken tijdens het rijden in de bak ook nog af kunt doen zonder af te hoeven zadelen
  • staartriem tegen verschuiven, van een scheefgeschoven deken kan je paard heerlijk aan de kletter gaan
  • passende maat voor je paard, anders wappert ie teveel
  • waterdichtheid: vind ik zelf niet heel belangrijk, want in flinke regen rijd ik zelden 😉 dan ga ik hooguit ingepakt wandelen

Bol.com biedt van veel leveranciers uitrijdekens: Uitrijdekens bij Bol.com

Houd je trouwens ook, net als ik, van wandelen met je paard? Lees dan de DIY-blog ‘reflecterende uitrijdeken wordt wandeldeken‘.

Wanneer heeft mijn paard het eigenlijk koud?

Als jij het koud hebt, hoeft je paard het dus nog lang niet koud te hebben. Denk jij dat dat wel zo is, dan heb je last van ‘antropomorfisme’, ofwel het toedichten van menselijke eigenschappen aan iets wat niet mens is. Een rechtopstaande vacht, koude oren, koude benen, dat alles blijkt nog niet te zeggen dat je paard het koud heeft, hooguit dat hij bezig is zich aan te passen aan de kou. Staat hij vol op de wind dan zal dat aanpassen niet zo makkelijk gaan en moet je wellicht in actie komen, maar kan hij schuilen of is het windstil en regent het niet dan lukt hem dat best. Ben je nog niet overtuigd lees dan eens het artikel ‘Heeft mijn paard het koud?’ met de mening van een sportfysioloog. Een eye-opener voor al die hardnekkige gedachten. Zie je je paard rillen, dan heeft ie het wel koud en moet je wel iets gaan doen. Dan dus. Goede reminder, ook voor mij.

Niet denken maar doen

In veel gevallen is ‘niet denken, maar doen’ een slechte raadgever. Zo niet in tijden van bar weer, merk ik zelf. Natuurlijk ren je niet zonder die warme jas, sjaal en handschoenen de deur uit. Maar nadenken of je er überhaupt zin in hebt, zet de rem flink op je paardrijplannen. Want hoe komt het dat bijrijders zich vooral aanmelden als het mooi weer is? Juist ja…

Motivatie vinden om iets te doen wat je wel wilt doen, maar eigenlijk niet nu, daar zijn veel manieren voor, zoals:

  • maak afspraken met jezelf: na werk of school ga ik eerst naar mijn paard, op die-en-die dagen ga ik in principe rijden, bij slecht weer ga ik in ieder geval wel beweging geven
  • bedenk hoe het voelt als je het hebt gedaan: voldaan, trots, en zin om de volgende keer weer te gaan
  • wees blij dat je een paard hebt, hoeveel mensen zouden niet graag in jouw schoenen staan, ondanks kou en regen?

Nog moeite met jezelf te motiveren tot wat dan ook? Lees dan eens het artikel ‘Geen zin om iets te doen: tips voor motivatie‘.

reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Geverifieerd door MonsterInsights