Zere kont: gelpad voorkomt doorrijden

Hoe vaak je ook paardrijdt, toch kan het zijn dat je je nog altijd doorrijdt. Hier een ervaringsdeskundige…! Een zere kont -of ander zeer onderdeel- is geen pretje. Met een seatsaver/gelpad op je zadel kun je dat voorkomen. Ook een ‘bontje’ kan fijn zijn, maar dan wel de echte bont zadelzitting (schaap), geen kunststof.

Oorzaken van doorrijden

Met een eigen paard rijd je meestal heel regelmatig, vaak een keer of 4 tot wel 7 per week. Maar zitvlees kweken is niet voor iedereen weggelegd. Veel ruiters kennen het probleem van ‘doorrijden’. Daar kunnen diverse oorzaken voor zijn, zoals:

  • een slecht liggend zadel doordat het niet geschikt is voor de rug van dit paard
  • een kapotte boom (deel van het zadel dat de stevigheid geeft), door een valpartij
  •  niet goed gezadeld: zadel ligt teveel naar voren of naar achteren
  • een ruiter die niet stil zit maar overmatig schuift in het zadel

Waarom een gelpad / zadelpad

Maar als deze oorzaken uitgesloten zijn dan moet je toch wat anders, je kan om een zere kont toch niet je paardensport aan de wilgen hangen! Zo’n gelpad, ook wel zadelpad of seatsaver kan uitkomst bieden. Deze plak gel in de vorm van de zitting van het zadel maak je met elastiek vast aan je zadel.  De gel geeft drukverdeling en iets vering, maar niet zoveel dat je in onbalans raakt. Ik leed zelf ook aan het doorrijd-probleem en vind de gelpad een ideale oplossing. Je kunt hem op je zadel laten zitten na het rijden. Ik doe zeker een jaar of vier met een gelpad bij drie tot vier keer per week rijden.

Bol.com verkoopt deze gunstig geprijsde gelpad (af en toe uitverkocht, deze Pfiff is helaas inmiddels wat lastiger te verkrijgen):

Dri-Lex seatsaver tegen zweten

En voor erg zweterig weer of bij flinke inspanningen heeft deze BR seatsaver heeft een bovenzijde voorzien van een Dri-Lex laag, dit materiaal is erg comfortabel:

seatsaver-br-dri-lex-kroo

In zo’n situatie van warmte is zweten natuurlijk sowieso niet bevorderlijk voor een pijnvrij velletje ‘down there’. Denk dan ook eens aan een koele rijbroek van katoen of ander modern koelblijvend materiaal.

Fastfabrics seatsaver: schokabsorberend en ventilerend op lange tochten

fastfabrics seatsaver schokabsorberend en ventilerend detail

divoza fastfabrics seatsaver

Fastfabrics ging nog verder en ontwikkelde de inmiddels populaire ventilerende schokabsorberende seatsaver.

Het materiaal heeft een open structuur waardoor het niet zweterig wordt en altijd koel zou aanvoelen.

Je koopt de Fastfabrics seatsaver bij Divoza.

Fastfabrics seatsavers gebruikt op Mongol DerbyMijn volgende pad wordt de Fastfabrics, zeker nadat ik las dat Mongol Derby rijders Fastfabrics seatsavers gebruikten.

1.000 kilometer racen in 10 dagen, als je dan geen zere kont krijgt… ideale test lijkt me.

Schapenbont zadelzitting

Ook met een ‘bontje’ hebben veel ruiters goede ervaringen. Dan moet het wel een echt bonten zadelzitting/overtrek zijn: een schapenvacht. Een kunststof zadelzitting broeit nl. bij warm weer en zweten. BR heeft de schapenbont zadelzitting in zwart, bruin en naturel:

seatsaver zadelzitting bont

Seatsaver toegestaan op KNHS wedstrijden

Ook op de officiële KNHS-wedstrijden is de zadelpad inmiddels toegestaan, in alle  disciplines -zie KNHS dispensatie seatsaver in art. 41-8– (download het Algemeen Wedstrijdreglement: zie artikel 41: ‘In alle disciplines is het toegestaan te rijden met een seatsaver.’).
Rijd jij je weleens open, en heb je ervaring met een seatsaver?

reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Geverifieerd door MonsterInsights