Heb jij een trainingsplan?

Je paard trainen, dat doen velen van ons meerdere malen per week. Maar denk je er weleens over na, wat je gaat doen in je training? En waarom zou dat handig zijn? Al lezend in een wat ouder artikel bedacht ik me dat er heel wat over trainen te zeggen valt.

Trainingsplan, waarom?

Geconcentreerd paard tijdens de training
Een geconcentreerde Fem tijdens het rijden

Rijden volgens een opgesteld trainingsplan, dat klinkt wel erg Olympisch. Maar als je naar een doel wilt werken wat best nog wat training vergt -van je paard, van jezelf of van allebei- dan kan het best handig zijn om dat eens op een rijtje te zetten. Waar wil je heen werken en wat zou dan een mooie opbouw zijn voor je training de komende tijd?

Met het nadenken over je training kun je ook bedenken op welke dagen je kort traint omdat je misschien weinig tijd hebt door een lange dag werken. En op welke dag je langer tijd hebt, bijvoorbeeld voor een uitgebreide buitenrit waarbij je niet op de klok hoeft te kijken, ook weleens fijn!

Een plan geeft je ook een stok achter de deur. Want voordat je het weet hang je meer in de kantine achter de koffie dan dat je bij je paard bent. Bijvoorbeeld in de winter, als de warmte daar meer trekt dan een koude bak…Als je dan niet echt een plan hebt -afgezien van je plan om vandaag te gaan rijden- dan kan je het rijden gauw omslaan in enkel stappen aan de hand of even losgooien. Want je bent eigenlijk best moe en hebt geen zin om op te zadelen, enzo verder. Op mijn loopje van huis naar stal verbaast het mij soms hoe snel mijn plan kan veranderen op zo’n relatief kort stukje!

Heb je geen idee hoe je nou eigenlijk je training opbouwt anders dan ‘ik doe van alles wat en de oefeningen die nog niet goed gaan krijgen elke keer extra aandacht’? Eerlijk is eerlijk: zoals ik eigenlijk meestal zelf ook rijd. Dan kan je bijvoorbeeld met je instructeur aan het einde van de les overleggen waar je tot aan de volgende les aan gaat werken. Een goede instructeur vraagt aan het begin van je les hoe het de afgelopen tijd gegaan is. En daarmee is het cirkeltje les-training-les weer rond, zeker met regelmatig les. En zo blijf je werken aan vooruitgang. En dat motiveert dan weer om vaker te rijden en te trainen.

Globaal plan en de details

Halsstrekken tijdens je training: beloning voor je paard
Halsstrekken tijdens je training: beloning voor je paard

Je trainingsplan kun je globaal houden. De details bepaal je al rijdend: hoe vaak je een oefening herhaalt, welke variaties je daarop bedenkt. Wijken voor het been kun je op allerlei punten in de bak oefenen, niet alleen op die plekken waar ze in de proef gevraagd worden. Een klein stukje wijken en dan weer rechtuit, of omzetten en de andere kant op wijken zijn leuke variaties en houden jullie allebei alert en bij de les. Elke dag kan je paard anders aanvoelen qua fitheid, en dat geldt natuurlijk ook voor jezelf, hetgeen weer bepaalt hoe lang je doorgaat. En omdat het weinig zin heeft om een onderdeel waar je op traint eindeloos op dezelfde manier te herhalen, wissel je die af met oefeningen die je wel goed afgaan. En dat wissel je weer af met korte beloningen van halsstrekken. Iets wat ik na vele jaren nog vaak vergeet op tijd te doen, hoewel het de beste beloning is voor je paard. Goed gedaan, even halsstrekken, ontspannen, en weer oppakken.

Stoppen als het goed gaat

Zo ook is stoppen met de training voor die dag voor je paard de ultieme beloning. Te lang doorgaan bij vermoeidheid levert niks meer op. Stoppen op het juiste moment, als het goed gaat er een eind aan breien, is ook nog een hele uitdaging!

Heb jij een trainingsplan? En hoe ziet dat eruit?

 

Bron/inspiratie: Paard&Sport 04/2011

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights