Sneeuwringen tegen ijsklompen

Sneeuw maakt een winters landschap tot een mooi plaatje. Maar onder een paardenvoet-met-hoefijzer kan het veel narigheid geven. Het klontert algauw aan tot een hoge harde ijsklomp. Dan loopt je paard op ‘hakjes’ te wiebelen. Uitglijden en peesblessures liggen dan op de loer. Gelukkig kan je daar wat aan doen.

Op blote voeten heeft een paard of pony meestal geen last van de sneeuw. Die kijkt even verbaasd naar de sneeuw, maar rent er algauw doorheen. De sneeuw valt net zo snel weer uit de hoef. Ook een paard met hoefijzers loopt door de sneeuw. Maar door de kou van het ijzer klontert de sneeuw algauw samen en vormt een harde ijsklomp die hoger is dan de beijzerde voet. Wie weleens met een hoevekrabber heeft staan bikken op zo’n klomp ijs weet hoe hard die kan zijn. Zonder hulp raakt je paard die niet zomaar weer kwijt. Het hoeft maar te schrikken of weg willen rennen van een soortgenoot en een verrekte pees kan het gevolg zijn. Gelukkig zijn er wat oplossingen voor dit meestal kortdurende maar hardnekkige winterse probleem!

Vaste sneeuwringen

sneeuwringen onder het hoefijzer tegen ijsklompenZo zijn er sneeuwringen die je hoefsmid tussen de paardevoet en het hoefijzer kan bevestigen. Het is een brede rand van soepel rubber die de smid op maat snijdt precies op maat voor jouw paard. Bij het beslaan legt hij het rubber tussen de paardevoet en het hoefijzer in en slaat het gehele pakketje met de hoefnagels vast. Het zichtbare deel van het rubber heeft een holle rand. Als je paard hiermee door de sneeuw loopt houdt deze holle rand rubber de sneeuw weg van het koude hoefijzer. Ook zit er tijdens het lopen wat beweging in de rand omdat die zo soepel is. Hierdoor kan de sneeuw niet meer samenklonteren. Deze sneeuwringen zijn bovendien fijn in het gebruik doordat ze de straal van de voet vrijhouden. Je kunt de voet nog steeds verzorgen. Met een dicht plaatje kan de voet  gaan rotten omdat die dan bijna helemaal is afgesloten. Dat is bij deze sneeuwringen niet het geval.

sneeuwringen vanaf de zijkant gezienSinds een aantal jaren staat mijn paard Femke in de winter op sneeuwringen, tot groot plezier van mij en haar. Sneeuw is geen belemmering meer om toch lekker vrij buiten te kunnen zijn. Omdat sneeuw vaak samengaat met een bevroren ondergrond rijd ik dan meestal niet in de besneeuwde bak, maar dat is dan niet puur vanwege de sneeuw. Wel is het elke winter weer de vraag wanneer dit sneeuwbeslag eronder moet. Ik probeer het altijd zo uit te kienen dat ze in januari en een deel van februari de ringen onderheeft. Het kost iets meer geld bij de hoefsmid, maar dat is het wel waard. Niet elke hoefsmid wil trouwens met sneeuwringen beslaan, overleg dus even voor de kritieke periode aanbreekt. Na eind februari is er meestal geen sneeuw meer te verwachten die blijft liggen, en voor half december komt het ook niet vaak voor.

 Losse Huf Gripp of Huf Flex ringen

losse hufgripp ringen voor in het hoefijzer

Wil je zelf de controle houden dan kun je ook kiezen voor de losse Huf Gripp ringen. Deze bevestig je zelf met een bijbehorende tang ofwel de achterkant van een nijptang in het hoefijzer. Dat kost wel even wat kracht. Deze ringen werken in feite op dezelfde manier als de vaste sneeuwringen: ze voorkomen dat de sneeuw in de voet in contact komt het met het hoefijzer.

De ervaringen zijn wat wisselend: diverse gebruikers melden dat hun paard de ringen snel verloor. De leveranciers wijzen erop dat je de ringen op de juiste maat van je paard moet kopen om dit te voorkomen. De ringen zijn nl. te koop in een stuk of 4 maten. Momenteel zijn ze verkrijgbaar bij Kraemer Paardensport onder de naam ‘Hoof Flex‘ en bij EMS Paardensport onder Huf Gripp of Huf Flex. Heb je bij gebruik van de losse ringen nog steeds last van sneeuwophoping dan kun nog het volgende proberen: bedek eerst de voet met dun plastic en klem daar bovenop de ring in het ijzer.

Huf Gripp ring bevestigen met tangTot slot valt onder de naam sneeuwbeslag of ijsbeslag ook het inschroeven van proppen ofwel kalkoenen tegen het uitglijden op de gladde weg. De schroeven hebben dan vaak een widia-puntje: widia is een heel hard materiaal wat goed bestand is tegen slijtage. Dit soort tijdelijk beslag wordt wat meer bij mennen dan bij rijden gebruikt. Een combinatie van het echte sneeuwbeslag met deze proppen is natuurlijk ook mogelijk.

Bron fotomateriaal: privé, Kraemer Pferdesport en bij EMS Paardensport

 

 

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights