Stalcamera of weidecamera: houd een oogje op je paard

Het is fijn om te weten wat je paard doet in al die uurtjes dat jij er niet bent. Een stalcamera is de oplossing. De beelden bekijk je live met je smartphone. Maar waar let je op bij het kiezen van een camera, en wat heb je nodig? Ik installeerde twee ip-camera’s om de paarden op stal, in de bak/paddock en in het weiland te kunnen zien en vertel over wat ik al dan niet handig vind.

Waarom een stalcamera?

stalcamera paard op stalEen krap jaar geleden werd mijn paard steeds koliekgevoeliger (zelfs psylliumvezels en colosan hielpen niet meer, hoe ik het uiteindelijk aanpakte met paraffine-olie lees je in een volgende blog). Stond ze in een hoekje bewegingsloos met een hangend hoofd, af en toe wild schrapend en rollend, dan wist ik al genoeg. Om gek van te worden. Hoog tijd om de camera die ik al jaren in de kast had liggen aan te sluiten.

Daarnaast was het ook handig te weten of de paarden door mijn stalgenoot binnen, in de bak of in het land waren gezet, want daar paste ik vaak weer mijn agenda op aan. Was het al etenstijd en moest ik naar huis om te voeren, of kon ik rustig nog wat boodschappen doen? En dat zonder eindeloos ge-app. Gewoon even checken terwijl ik op mijn werk was, dat leek me ideaal.

Genoeg reden dus voor actie. Want hoe kreeg ik internet naar mijn stal? Kabels trekken door de grond zag ik niet zitten. Dat was de reden dat ik de camera nooit was gaan gebruiken. (De oplossing bleek simpel: internet via het stopcontact en daarmee zelfs wifi op stal, zie onderaan deze blog).

Oh ja nog een reden voor een camera: nieuwsgierigheid naar de slaapstructuur van mijn paard. Want die zag ik maar zeer zelden liggen slapen, terwijl haar stalgenoot veelvuldig neerplofte voor een dutje. En stonden ze in het weiland dan was het fijn om te kunnen zien dat ze rustig stonden te eten en niet in het schrikdraad hingen of in de sloot zwommen.

Welke ip-camera kies je: specificaties

Ehm, IP-camera zeg je? Yep, een IP-camera: ofwel een Internet Protocol camera. Je wilt immers je beelden via internet, op afstand kunnen bekijken. Je ziet de beelden trouwens als een echt filmpje met bewegende beelden, je ziet je paard bewegen. En dat is handig, want mijn merrie was beweeglijk, behalve als ze koliek had. Dat was duidelijk te onderscheiden met de camera.

Inmiddels heb ik 2 camera’s geïnstalleerd, die me zicht geven op de boxen, de bak en mijn weilandjes. En ben ik wijzer geworden over wat je nou eigenlijk nodig hebt. Hier mijn lijstje van specificaties.

Resolutie

Ofwel de scherpte van de beelden. Mijn echte stalcamera hangt in de stal, gericht op de binnenboxen op een meter of zeven afstand. Deze camera van de Aldi kocht ik als uitprobeersel en heeft een resolutie van 640×480 pixels. Dit blijkt echt wel heel minimaal: vooral de beelden zonder daglicht zijn niet heel scherp. Mijn tweede camera geeft met 1280×720 pixels veel scherpere beelden en is daarmee handig als weide-camera vanuit mijn slaapkamerraam, voor een afstand van zo’n 40 meter.

stalcamera bij daglicht   stalcamera bij nacht, met infrarood licht

Aldi ip-camera bij daglicht, en bij nacht met infrarood

ip-camera pan en tilt

Pan, tilt en zoom

Draaien en kantelen is handig. Op een stal gebeurt veel op verschillende plekken en vroeg of laat wil je de camera op afstand draaien. Pan en tilt heet dat: horizontaal draaien en vertikaal kantelen. Inzoomen is fijn, het maakt de camera wat flexibeler in gebruik. Omdat mijn stalcamera niet kan zoomen kan hij maar op 1 afstand van de boxen hangen om genoeg beeld op te vangen.

Infrarood

ip-camera reflectie van infrarood bij nacht
reflectie in glas van infrarood bij nacht

Een aanrader, want dit wil zeggen dat je camera ook zonder licht beeld geeft. Zodra de camera te weinig licht (daglicht of kunstlicht) detecteert gaat de krans van infrarode dioden rondom de lens branden. Dit infrarode licht wordt echter weerkaatst in glazen en kunststof ramen en toont daardoor het weerkaatste licht in de vorm van een grote witte vlek, in plaats van het gewenste beeld aan de andere kant van het raam. Enkel- of dubbelglas maakt hierbij niet uit. Mijn stalcamera die door het raam de bak in kan kijken is bij donker in die richting dus niet bruikbaar.

Infrarood heeft meestal een beperkte reikwijdte: mijn Foscam ziet tot 8 meter met infrarood.

Indoor/outdoor stalcamera’s

Outdoor camera wil kortweg zeggen: bestand tegen vocht. Mijn camera’s zijn beide indoor, de ene hangt onder het staldak achter een raam, de andere staat achter het slaapkamerraam. Nu kan het op stal natuurlijk vochtig zijn, maar mijn camera heeft daar geen last van. Er zijn ook mensen die melden dat ze een indoor camera probleemloos wat beschut buiten hebben hangen.

Wifi-compatible

Met wifi gebruik je de camera draadloos. Dat is niet altijd noodzakelijk op stal, maar het is wel veel makkelijker. Het geeft je de mogelijkheid om de camera precies daar te hangen waar hij de meeste gewenste beelden geeft, zonder dat je een internetkabel naar precies die plek moet doorvoeren. Mijn advies: kies altijd voor wifi.

Voorkeursposities instellen

Mijn goedkope Aldi ip-camera biedt vooringestelde camera-posities: ik stel ze zelf in en kan ze met 1 klik opvragen, mijn duurdere Foscam kan dit ook.  Mijn stalcamera hangt in een hoekje van de stal, gericht op de boxen (positie 1). De andere 3 posities heb ik ingesteld richting de buitenbak, tevens paddock, op de 3 hoeken. Zo kan ik snel op afstand scannen waar de paarden staan en wat ze doen: klik-klik-klik.

Gebruik je een camera op grotere afstand dan wordt deze optie misschien wat minder belangrijk. Met op afstand draaien ‘pan en tilt’ vraag je dan handmatig andere posities op. De meeste software biedt wel enige vorm van voorkeuzes aan.

Ip-camera als weiland camera
De Foscam op zo’n 40 meter afstand

Hoe nu verder…

Bedenk goed wat je wilt met je camera. Waar ga je deze bevestigen? Of koop je er meerdere? Ik vind 1 camera voor meerdere posities erg handig.

Kies vervolgens de bijbehorende specificaties.

Al schrijvende realiseer ik me dat ik nog meer kan vertellen. Dat worden nog een paar blogs. Ten eerste het gebruik van wifi/draadloos internet naar de stal via de TP-Link Homeplug.

Let op bij het kopen van zo’n starterset. Deze die ik noemde vereist dat de stroomvoorziening van de stal op dezelfde fase zit als de plek waar de internetrouter staat. Weet je dat niet zeker -en dat is meestal zo-, ga dan voor een versie die gebruikmaakt van alle draden zoals deze.

De ip-camera’s die ik in deze blog beschreef zijn:

  • Aldi’s Maginon IPC-10 AC Supra als stal-/bakcam: erg lage resolutie, wat onscherp beeld, alleen zoom op de camera zelf -draaibare lens-
  • Foscam IP-camera FI9816P-W als weidecam: voldoet goed, geen voorkeursposities in te stellen -wel op afstand draaien-, met zoommogelijkheid.

Bol verkoopt mijn camera nog steeds:

Conrad heeft hem inmiddels vervangen voor dit nieuwere type Foscam camera.

Conrad heeft een mooi overzichtelijk assortiment in ip-camera’s, van mijn favoriete merk Foscam, maar ook veel andere merken ip-camera’s. Handig als je daar toch ook je TP-linkset koopt. Conrad geeft trouwens heel goede adviezen is mijn ervaring. Maak daar gebruik van bij je aanschaf!

Bol verkoopt deze Foscam ip-camera’s met zoomfunctie.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen zijn met een stal- of weidecamera. Leuk als je een reactie achterlaat.

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights