Uitrijdeken wordt wandeldeken

reflectie-uitrijdekenSoms heb je het één, maar wil je het ander. Ik had een reflectie-uitrijdeken, maar zocht een reflectiedeken om mee te wandelen. Nergens te koop. Dus bedacht ik een manier om de deken om te toveren tot multifunctionele deken. Ik kroop achter de naaimachine en maakte een zadeluitsnede-opvulstuk en een borststuk. Het klittenband maakt ze snel te bevestigen en weer los te halen. Wandelen of rijden, het kan nu allebei!

Wandeldeken met reflectie

De reflectiedeken met de losse delen
De reflectiedeken met de losse delen

Je hebt van die dagen dat de buitenbak meer een zwembad lijkt en je ook al geen tijd hebt om bij daglicht je paard beweging te geven. Ik wandel graag een rondje samen met mijn paard, en in het donker betekent dat: reflectiemateriaal op-, om- en aandoen -ofwel je uitdossen als een kerstboom-. Op de donkere polderweggetjes rondom mijn stal voel ik me nog veiliger als mijn paard niet alleen reflectiestrips en lampjes heeft, maar ook een reflectiedeken. Zoals gezegd: ik had een mooie reflectiedeken van fleece, maar die blijft zelfs met een dekensingel om niet goed liggen bij een wandeling aan de hand, door de zadeluitsparing en ontbrekende borstdeel.

Ik dacht: die ontbrekende delen kan ik wel maken. Maar dan ben ik mijn reflecterende uitrijdeken kwijt, en die is toch ook wel handig. Dus bedacht ik dat ik die stukken met klittenband kon vastmaken aan de deken, zodat ik ze ook weer los kon maken. Zo gezegd zo gedaan.

Benodigdheden

  • Twee reflecterende hesjes, te koop voor een paar euro bij bijv. de Action, als stof voor de losse delen
  • Klittenband (veel! en sterk, ik gebruikte band van de Hema)
  • Naaimachine -met de hand is erg veel werk- en naaimachinegaren
  • Uitrijdeken

Zadeluitsnijding opvullen

Losse borstdeel en zadeluitsparing-deel om van de uitrijdeken een wandeldeken te maken
Losse borstdeel en zadeluitsparing-deel

De zadeluitsnijding van de reflectiedeken is een soort vierkant met grote afgeronde hoeken. Ik knipte het zadelstuk uit één van de hesjes ruim uit in de vorm van de uitsnijding van de deken. De harde kant van het klittenband(die met de haakjes) naaide ik aan de onderkant van het zadelstuk op de rand, tegelijkertijd een brede zoom van de rand makend. Om de hoeken te ronden knipte ik het band flink in en naaide daar stevig overheen. Je moet het opvulstuk immers los kunnen trekken van de deken zonder dat je alles uit elkaar trekt. Op de bovenkant van deken naaide ik het zachte klittenband op de stof. Waarom? Omdat er dan aan het klittenband, als je dat niet gebruikt -dus zonder opvulstuk- tenminste niks blijft plakken. Ik koos ervoor om het losse stuk òp de deken te plakken en niet eronder, om eventuele regen over de het stuk en de deken af te laten vloeien.

reflectiedeken-naaimachineBorststuk maken

Het volgende klusje was het borststuk. Uit het tweede hesje knipte ik ruim een borststuk dat schuin omhoog liep. Zo heb je ruimte voor 2 banden boven elkaar ter bevestiging aan de deken, èn een halsuitsnede.

Het zachte klittenband kwam aan de binnenkant van de deken, zodat je het niet ziet bij gebruik zonder het losse deel. Op het borststuk naaide ik weer het haakjes-klittenband. Voor de stevigte maakte ik dubbelbrede banden, maar als je klittenband breder is dan wat ik gebruikte, dan is dat niet nodig.

Multifunctioneel: uitrijdeken en wandeldeken

En het resultaat:

Reflectie-wandeldeken met gebruik van borststuk en zadeldeel
Reflectie-wandeldeken met gebruik van borststuk en zadeldeel
Reflectie-uitrijdeken zonder de losse delen
Reflectie-uitrijdeken zonder de losse delen


En na een tijdje gebruik van de reflectiedeken in beide situaties kan ik zeggen: 1) het werkt echt handig, en 2) het scheelt ook nog ruimte in mijn collectie paardendekens!

Nog wat tips

Voor wie zelf zoiets gaat maken heb ik nog wat tips:

  • Maak het klittenband voor het borststuk flink lang, zowel aan het losse stuk alsook wat je op de deken stikt. Zo kan je variëren in de schouderruimte die je paard nodig heeft bij het wandelen. In stilstand past het gauw, maar bij het lopen gaat de schouder van je paard naar voren en heeft de deken met aangeplakt borststuk dus meer lengte nodig. Ook is ruimte in je ontwerp handig zodat je de reflectie-wandeldeken ook snel over een winterdeken kan leggen en niet eerst dekens hoeft te wisselen.
  • Meet van te voren de lengtes van het benodigde klittenband op zodat je vooraf weet hoeveel klittenband je in totaal nodig hebt. Niets vervelender dat je aan zo’n klus begint en achter de naaimachine achter komt dat je eerst naar de winkel moet om nog wat klittenband te kopen.
  • Gebruik op de buitenkant van de deken naaigaren in dezelfde kleur als de deken, dan zie je het stiksel nauwelijks.

Vermaak of repareer jij weleens je paardendekens? Ik vind het leuk te horen wat je gedaan of gemaakt hebt.

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights