Ratten op stal: last of leuk?

Een waar walhalla voor ratten, dat is een paardenstal. Gevulde voerbakken van paarden die zo snel niet eten, vallende etensresten tijdens het eten en wat vergeten paardensnoepjes in je kast maakt ongedierte blij. Bestrijden met grof geweld bij het zien van de eerste rattenstaart, of wat?

Ratten voorkomen: geen voer aanbieden

Ratten op stal voorkomen met voer in voerkistOok op mijn kleine paardenstal zie ik hem -of haar-: de bruine rat. In het poldergebied met een slootje naast de stal kan het ook haast niet anders. Maatregel nummer 1 is: voorkomen. Zoals de man van de Gemeentebestrijding het zo mooi kan zeggen: geen voer aanbieden. Alsof je dat op een presenteerblaadje doet :-). Zonder gekheid: dat betekent voer in afgesloten bakken of tonnen bewaren. Ik gebruik zelf een oude vrieskist als goedkope voerkist op stal. Koelen hoeft ie niet meer te kunnen, als hij buitenom nog maar ondoordringbaar is. De mijne had zelfs geen deksel meer, dus daar ligt gewoon een losse, op maat gezaagde plank in. Goedkoop te vinden op Marktplaats, kwastje verf eroverheen en klaar.

Voertonnen koop je bij Epplejeck:

voerton tegen ratten en ongedierte op stal

Nestelen voorkomen: dekens ophangen

Op dekenrek paardendekens ophangen tegen rattenWie de lucht van nestelende ratten -of muizen- weleens heeft geroken vergeet dat niet meer, bah! Paardendekens die op een hoop liggen zijn ideaal. Ze knagen nog lekker wat aan je dure dekens en maken een lekker nestje, om te overwinteren of nog erger: om nieuwe ratjes in te kweken. Nu heb ik al jaren zo’n fijn dekenrek hangen, waar ratjes niets mee kunnen. Deze uitvoering heeft meerdere horizontale spijlen, zodat je op een deel ook andere dingen zoals zadeldekjes kunt ophangen. Er zijn diverse uitvoeringen van dekenrekken te koop.

Nou verzamel je in de loop van de jaren als paardeneigenaar meer dekens dan je ooit had kunnen bedenken… En dan prop je toch nog weleens een paar dekens op elkaar. Als een stalgenoot dan ook nog wat paardensnoepjes laat liggen is het rattenfeest compleet… Gaten in een deken geknaagd en een mooi nestje van gemaakt. Na een avondje paardendeken repareren met de naaimachine leer je slordigheid op stal wel weer af ­čśë .

Ongediertebestrijding: bel de Gemeente

Nou waren er ook barre winters met knagende ratten, op zoek naar voer. Tja ‘ooit’ waren de winters nog echt koud en dan moet je je als rat toch warm eten. Dan belde ik de Gemeente, afdeling Dierplaagbestrijding -een understatement, die naam-. Die kwam dan kosteloos rattenvoerdozen met gif neerzetten. Handige boxen waar geen kat bij het gif kan komen. Ook handig tegen ongedierte trouwens: een stalkat. De mijne is niet van dat soort, helaas.

… en grappig zijn ze ook

Alles went, behalve… Ik blijf op een afstandje, maar ik vind ze stiekem toch ook wel grappig. Bij de avondvoerbeurt komen er altijd twee van die rakkers even meesnacken. Mijn Fem vind het wel best, die eet gewoon samen met zo’n rat in haar voerbak rustig verder. De ratjes eten liever in privacy: ze komen een brokje biks halen en rennen er, als een hond met een stok, in hun bek weer mee weg. Dat vraagt om een filmpje:

Bron uitgelichte foto: http://horoscope.tips

reacties

´╗┐Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights