De praam als rustgever: handig als het echt nodig is

De praam: de meningen zijn erover verdeeld. De een vindt het een handige uitvinding, deze stok-met-touw waarmee je de neus en bovenlip afknelt en het dier tot rust brengt. De ander vindt het zielig en zal het nooit gebruiken. Hoe zit het nu?

praam gebruiken bij een paard
zo gebruik je een praam (Bron: www.livingart.org.uk)

Toen onlangs de veearts bij mijn Femke langskwam voor de jaarlijkse entingen en een (elektrische) gebitsbehandeling was toch echt de praam nodig. Fem reageert al op een veearts als deze de stal instapt, sinds de vele medische behandelingen die ze nodig had na een hondenbeet, jaren geleden. Een enting is al een hele toer, de meeste naalden eindigen krom voordat het goedje is ingespoten in het paard. Een gebitsbehandeling -het bijvijlen van de kiezen wat regelmatig moet gebeuren- zonder verdoving is al helemaal uit den boze bij haar. Paniek, wegdraaien, steigeren in de box en over je heen willen rennen naar buiten, weg van deze ‘hel’. Maar er is kip-en-ei probleem: ook een verdoving zetten in een bloedvat in de hals is een enorme toer. Vechten met je paard is niet fijn.

 Hoe werkt een praam?

Het is even wennen. Bovenlip wat naar voren trekken, een lus van touw eromheen slaan en deze aandraaien met de houder. Prettig zal het niet zijn voor welk paard dan ook, maar feit is wel dat dit een van de weinige behandelingen is die ze wel toelaat, al staat ze niet te juichen. Als Fem iets echt niet wil dan is het duidelijk protest. Als de praam goed zit en zijn werk doet, raakt ze binnen een seconde of 10 in trance: haar hoofd ontspant en gaat wat omlaag, en ze reageert nauwelijks nog op prikkels. Dan is een enting goed te doen. Felle tante als ze is, toch protesteert ze niet, en dat is opmerkelijk.

De werkzame stof die vrijkomt bij het vastdraaien van de praam om de neus is endorfine. Die komt snel vrij, ik denk zelf zo snel dat de pijnprikkel er vrijwel direct door verdoofd wordt. Je zou een praam maximaal 15 minuten kunnen gebruiken, daarna zou het effect verdwijnen. Maar ik heb ook gelezen dat je hem wat moet wisselen in strakheid, zodat het effect blijft opkomen. Liefst gebruik je hem natuurlijk zo kort mogelijk.

Praam kopen?

Er zijn diverse uitvoeringen van een praam:

  • houten/kunststof stok met touwtje
  • stok met kettinkje
  • ijzeren klem met touwtje

Epplejeck verkoopt diverse pramen:
praam van Epplejeck

Nu is de afgelopen jaren de praam nog weleens ‘van stal gehaald’ om Fem te kalmeren, soms kun je niet anders en moet je wel. Toch werkte deze lang niet altijd goed. De metalen klem die er luxe uitziet, heb ik in de keer of 5 dat we hem toepasten, eigenlijk geheel niet zien werken. Schrikogen, hoofd hoog, en maar net aan kunnen behandelen. De veearts die langskwam gebruikte deze op een alternatieve en inventieve manier: ze knoopte het loshangende touwtje in een kleine lus en gebruikte deze, en dat werkte wel!

Gekochte praam aanpassen DIY

Ik kocht zelf een praam omdat ik deze voor noodgevallen toch wel in de stalapotheek wil hebben liggen. Maar toen ik hem uitprobeerde kreeg ik hem niet eens goed om haar neus geslagen, laat staan dat hij zijn werk kon doen. Hij gleed gewoon telkens weg. De veearts gaf de volgende tips:

  • verwijder het dikke gladde kunststof touw
  • pak een dunner, liefst katoenen touw (heel bruikbaar is het touwtje van zo’n Douglas tasje!)
  • bevestig dat aan de praam, begin en eind door hetzelfde gat in een kleine lus, want hoe groter, des te langer moet je draaien
  • liefst maak je het touwtje van tevoren ook nog even nat, dan is het stroever

Hieronder de praam die ik zelf kocht, in gekochte staat en in de DIY / aangepaste staat. Fijn, zo’n meedenkende veearts!

praam gekocht
de praam zoals ik hem kocht: glijdt van de neus

aangepaste praam
mijn aangepaste praam: met eigen touwtje dat dunner en ruwer (van katoen) is

reacties

Wat vind jij?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by MonsterInsights