Koliek supplementen: psylliumvezels en Colosan

Zo staat je paard nog vrolijk te wezen, en zo ineens staat hij sip in een hoekje naar zijn buik om te kijken. Of erger nog: tref je hem apatisch liggend plat op zijn kant, of rollend en kreunend. Dan weet je genoeg: koliek! Wat kun je zelf doen tegen koliek? En welke supplementen kunnen helpen? Ik koos voor Psyllium-vezels en Colosan.

De keren dat mijn Femke koliek had zijn in al die jaren dat ik haar bezit nog op ongeveer anderhalve hand te tellen, wat in ons lange gezamenlijke bestaan eens in de vier jaar betekent. Maar elke keer vind ik het afschuwelijk. Ze ziet er telkens uit alsof haar laatste uur geslagen is.

Zo ook een maandje terug. De laatste voerbeurt doe ik expres zo laat mogelijk, zo rond half 12 ’s avonds (ok, ik geef toe: ik ben ook een laat avondmens), ook wel het ‘rondje van Offereins’ genaamd. Dit naar Neerlands eerste gespecialiseerde paardenarts Evert Offereins, die zo’n late stalronde promootte als bevestiging dat je paard goed de nacht ingaat. Als je de stal inkomt om te voeren en dat hoofd gaat niet omhoog en dat lijf niet direct richting voerbak weet je: dit kan een lange nacht worden.

Zandkoliek voorkomen met psyllium vezels

Voorkomen is evenwel beter dan genezen… en kan je in dit geval een veearts-visite minder kosten. Zoals veel paardeneigenaren heb ik mijn paard graag elke dag wat uren buiten, en buiten het weideseizoen betekent dat in de bak.

Zoals het een paard betaamt moet elke eventuele winterse grasspriet genuttigd worden en daarmee gaat gauw ook wat zand naar binnen. Elke keer een beetje maakt na een tijdje een handjevol zand wat niet zomaar meer uit je paard komt. Een van Fem’s kolieken was een (lichte) zandkoliek. Gelukkig kan je deze vorm van koliek nog voorkomen door het voeren van psyllium-vezels. Dit goedje wordt ook wel vlozaad of husk genoemd.

Psyllium vezels zijn in water oplosbare vezels. Deze zetten uit en zorgen voor een gelei-achtige massa in de darmen van het paard. De darminhoud passeert dan langzamer, is volumineuzer en neemt zo opgehoopt zand mee naar buiten. Door het volume worden de darmen aangezet tot samentrekken.  Psyllium bevat zowel veel vezels als slijmvormende elementen.

Ik zorg dat ik het altijd op voorraad heb liggen en zeker in de winter geef ik eens per maand een kuur psyllium-vezels tegen zandkoliek. Kieskeurige Fem eet dat prima als ik het door een klein bakje aangemaakte slobber roer. Flink wat water erbij en dan direct voeren. Het zwelt op en laat je het te lang nog staan dan wordt het een soort behangplaksel. Niet iets wat nog uitnodigt om te eten. Stalgenoot Fjord Daisy eet het evenwel gewoon puur en enkel aangelengd met water. Zeven dagen volhouden en je voelt je weer een geruste paardeneigenaar.

Ook Epplejeck verkoopt diverse merken producten psyllium:

psyllium vezels producten bij Epplejeck

Kooptips:

  • Let bij de diverse aanbieders op de aanbevolen hoeveelheid per dag: die varieert nogal en kan de prijs per dag in praktijk omhoog drijven.
  • Let ook op ongewenste bijproducten zoals appelaroma, druivensuikers/dextrose enz. die soms als goedkopere grondstoffen gemengd worden. Je hebt de pure psyllium nodig, en niet meer.

Zandtest

de zandtest: zand zakt uit de mest in de vingers van de handschoen
Zandtest: zand zakt uit de mest in de vingers van de handschoen

Mijn veearts doet bij koliekklachten altijd even een zandtest. Wat verse mest in zo’n enge doorschijnende handschoen met wat water erbij, even schudden en dan zien hoeveel zand zich laat zien in de vingers. Nou schijnt elk paard wel iets aan zand in zijn darmen mee te voeren, maar meer dan iets is niet goed. Wat korrels per vinger in zo’n handschoen mag, maar een laagje is niet goed. De veearts schrijft bij vermeende zandkoliek algauw het duurdere middel Sand Clear voor, wat in feite niets anders is dan de genoemde vezeltjes. Beter maar voorkomen dus!

Lichte koliek bestrijden met Colosan

Ook als voorkomen niet voldoende was en je de eerste koliekverschijnselen ziet bij je paard, is er nog zelf het een en ander te doen. Ik loop dan graag aan de hand met mijn paard, maar blijf wel in de buurt van de stal. We lopen rondjes in de bak -hopend op een pufpuf-geluid aan de achterkant-, zodat mocht de situatie toch ernstiger worden we wel thuis zijn en de veearts direct ter plekke iets kan betekenen.

Colosan: werkt krampwerend tegen (lichte) koliek
Epplejeck verkoopt Colosan werkt krampwerend tegen (lichte) koliek

Onlangs kwam ik het middel Colosan op het spoor:
‘Eerste Hulp bij koliek, gasophoping in de darmen en verstoppingen. Gaat verkrampingen tegen in het maagdarmkanaal en stimuleert de lever- en galwerking.’ Het bevat lijnzaadolie, chinese kaneelolie, anijsolie en karwijolie.

En veel reviews schreven positieve verhalen dat het middel vaak binnen 5 à 10 minuten al zou werken. Dat klonk als een slimme aanvulling op mijn stalapotheek. Vergeleken met een veearts die (alsof ze het zo uitkienen) voor koliek of ’s nachts, of in het weekend, ofwel combinatie hiervan moet komen zijn die paar tientjes een prima investering. En zelfs de dierenartsen zelf adviseren Colosan inmiddels, las ik.

Kooptips:

  • Een 15 ml per keer per paard is al voldoende.
  • De verpakking bevat naast het flesje ook een spuitje om het middel toe te dienen.
  • Colosan is na opening nog maar een half jaar bruikbaar. Het is dus niet handig om een al te grote verpakking te kopen, tenzij je een aantal paarden hebt staan.

Ook Bol.com verkoopt Colosan:En de koliek van Fem vorige maand? Hoewel ze slecht toonde met haar rollen en plat liggen bleek het een lichte koliek en liep het gelukkig goed af. Bij het zien van de veearts zag je haar denken ‘koliek voelt beroerd, maar een spuit van de veearts is nog veel erger’. Zoals gewoonlijk moest er eerst een praam op voordat ze de spuit met pijnstiller en spierontspanner toeliet. Binnen 10 minuten knabbelde ze alweer aan het hooi :-).

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights