Glucosamine tegen stijfheid bij je paard: helpt het?

glucosamine kan helpen tegen stijfheid bij paarden
Glucosamine van Pharmahorse, o.a. bij Epplejeck

Mijn Femke is met haar 28 jaar een oude, maar nog niet gepensioneerde dame. Hoewel de dagen van dressuurwedstrijden voorbij zijn is ze nog graag in beweging: op buitenrit en af en toe in de bak. Dat wil zeggen: na een kwartiertje loswerken, en stijfheid wegwerken. Gelukkig zijn daar supplementen voor: ik startte enkele jaren terug met glucosamine met MSM, en met een heel goed en snel resultaat.

Enige jaren geleden, toen het loswerken meer tijd kostte dan voorheen, keek ik rond naar een supplement wat de stijfheid zou kunnen verminderen. Want Fem was nog altijd volkomen rad (= niet kreupel) en galoppeert nog graag een flink rondje door de polder. Stilzetten ofwel met pensioen ben ik geen voorstander van. En ik wil zelf ook nog graag blijven rijden, ook al is het niet meer stevige dressuur. De veearts beaamde: beweging is het behoud van een ouder paard. En sinds de koliek een paar maandjes terug doen we dat dagelijks weer trouwer: rijden, longeren, freestyle in de bak of een rondje wandelen aan de hand.

glucosamine tegen artrose bij paardenWerkt glucosamine wel bij een paard?

Over de werking van glucosamine gaan vele verhalen de rondte. De ene veearts adviseert het, de ander zegt dat het niets doet. Hetzelfde geldt voor uitslagen van onderzoeken. Een zoektochtje op internet levert enorm wisselende informatie op. Bit schrijft in haar blog De remmende werking van glucosamine bij artrose: ‘zorgt voor minder pijn bij en een verbeterde mobiliteit van door artrose aangetaste gewrichten, bleek uit diverse humane wetenschappelijke onderzoeken.’ en ‘De wetenschappelijke resultaten suggereren dat glucosamine de afbraak van kraakbeen kan voorkomen‘.

Ik las veel ervaringen van gebruikers, van ‘doet niets’ tot groot enthousiasme. Zelf uitproberen dan maar.

Welke glucosamine kopen?

Naast glucosamine met een merknaam werden ook de goedkopere glucosamine-middelen van Kruidvat en de Hema door enkele mede-paardeneigenaren goed beoordeeld. Bovendien hadden deze het voordeel dat ik regelmatig een pot kon kopen, zonder verzendkosten. Kruidvat heeft regelmatig een aanbieding, en als je eens een Hema-cadeaukaart wint met de Postcodeloterij is die ook weer goed voor een pot of twee :-). Zo kun je het middel ook mooi uitproberen met een kleine hoeveelheid. Ik kocht zoveel mogelijk in de aanbieding, en mixte de MSM-versie met die zonder MSM, die iets goedkoper is -in mijn twijfel of ik nou wel of niet MSM moest gebruiken…-.

Toegevoegde middelen zijn Duivelsklauw (Kruidvat) en kan zijn MSM (bij beide winkels zowel zonder als met verkrijgbaar). De werking van Duivelsklauw is zowel versoepelend als pijnstillend en is wegens dat laatste verboden op KNHS/FEI-wedstrijden. MSM werkt pijnstillend en ontstekingsremmend, echter is niet verboden op wedstrijden.

Ik merkte al na enkele dagen verbetering! Als ik het zelf niet had gebruikt had ik het niet geloofd… ben nogal kritisch. Het oude soepele gevoel tijdens het rijden kwam vlot weer terug en we hadden een paar jaar heel veel baat bij dit middel.

Vanzelfsprekend zijn er ook echte glucosamine-supplementen voor paarden te koop waar meer resultaten over bekend zijn:

Hoeveel glucosamine -voor mensen- geef je een paard?

Qua hoeveelheid puzzelde ik wat met informatie die op internet vond. Uitgaande van de dosis voor een mens en die omrekenen naar het gewicht van een paard resulteerde in een enorm aantal pillen, maar las ik: zoveel was niet nodig.

Daarna las ik dat voor een paard 7500 gram glucosaminesulfaat 2 KCL per dag een goede richtlijn is. In 1 Kruidvat pil zit 833 glucosaminesulfaat 2 KCL. Bij de Hema is 1 pil = 300 mg gluco-sulfaat, 100 mg chondro-sulfaat en 500 mg MSM. Ik startte met 10 pillen en zakte, toen het positieve effect aanhield, langzaam terug naar 8. Fem is trouwens een volbloed-achtige KWPN-merrie van 1,62 groot. Voor een grote pony zou je met 3 of 4 pillen al toekunnen.

Hoe voer je je paard glucosamine -voor mensen-?

Omdat ik vaste pillen kocht was het toedienen wat lastiger. Mijn paard eet echt niet zomaar een pil uit mijn hand of d’r voerbak. Tussen het krachtvoer worden ze feilloos opgemerkt en opzij geschoven. Ik verpulverde de pillen en roerde ze door een bakje warme slobber, elke avond. Zo ging het vlot naar binnen. Twee jaar later brak ik ze doormidden en gingen ze ook door het krachtvoer schoon op (ja, ik keek regelmatig onder d’r voerbak, en vond af en toe een halve pil ;-)).

devil's relief voor soepele gewrichten bij oudere paardenMijn paard liep zeker drie jaar lang soepel op glucosamine. Nu, vier jaar verder en ouder, nam de werking fors af en ben ik sinds kort overgestapt op een ander en wat zwaarder middel: Devil’s Relief. Voornaamste bestandsdeel daarvan is Duivelsklauw, het pijnstillende en ontstekingsremmende stofje uit de Kruidvat glucosamine-pillen. De glucosamine heb ik helemaal afgebouwd. Met Devil’s Relief merk ik echter niet veel verschil. Ik vermoed dat dat aan haar leeftijd van 26 jaar lag en niet zozeer aan het middel.

Gebruik jij een supplement voor soepelheid van je paard? Laat het me weten in je reactie.

reacties

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights